Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството, призна

...
 Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството, призна
Коментари Харесай

Президентът скастри управляващите, тласкали България във войната

 Очевидно е, че има напрежение сред мен и държавното управление, призна Румен Радев

Курсът на новото държавно управление е да тласка България все по-близо до войната и не смятам, че е подходящо политици със скромна електорална поддръжка да приказват и да поемат такива тежки задължения от името на България, тъй като главно обвързване на всеки един кабинет е да подсигурява сигурността и спокойствието на жителите. Това сподели пред Българска национална телевизия президентът Румен Радев.

" Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не трябва да ни успокоява, тъй като бойните дейности ескалират и очевидно някои политици не осъзнават дълбочината на казуса. Те гледат на тази войната като че ли са в спектакъл и са се разположили комфортно измежду публиката с лъжливото разбиране, че ще останат единствено фенове ", добави той президентът.

Според него е в интерес освен на България, само че и на Европа незабавното преустановяване на бойните дейности и търсене на всички вероятни пътища за възобновяване на разговора и мирните договаряния, а не зареждане на този спор с нови оръжия.

" Всеки, който има отговорности и упоритости в областта на сигурността и защитата би трябвало добре да познава и да се придържа към Конституцията и Закона за защитата и въоръжените сили и решения на Конституционния съд, които изрично регламентират, че президентът е висш главнокомандващ както във военно, по този начин и в спокойно време ", разяснява Румен Радев.

Той акцентира, че външната политика е споделена отговорност на институциите, които съставляват България и едностранното налагане на позициите на изпълнителната власт не води до устойчиви решения.

Очевидно е, че има напрежение сред мен и държавното управление, призна президентът.

" Конфликтът в Украйна ескалира, ще става още по-голям и ще се разраства, по тази причина приканвам за трезва оценка за мястото и ролята на страната ни ", добави той.

Радев изрази очакване визитата му в Австрия да е крачка напред по тематиката за Шенген за вероятното приемане на България през октомври, което по думите му зависи от това до каква степен новото държавно управление ще се възползва от постигнатото от служебния кабинет.

" Трябва да продължим напъните за подсилване на външната ни граница и ускорение на нашето участие в Шенген. Канцлерът Нехамер е мощен покровител на България в битката с незаконната миграция. Срокът 1 октомври за приемане в Шенген е изпълни реален. Убеден съм, че Марк Рюте ще съблюдава своите обещания ", сподели още президентът и прикани държавното управление да се грижи повече за българската войска, а не за непознатите.

Според него напрежението е проличало още в структурирането на държавното управление.

" Когато имаше доверчивост в обилие, само че липсваха значими неща - съдружно съглашение, управническа стратегия и предварителна сделка за втория ешалон на властта - заместник-министрите и регионалните шефове. Решаването на тези въпроси ще бъде доста мъчно на фона на настоящите проблеми и задания ", сподели още Румен Радев.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР